‫ﺍﻣﺮﻭﺯ ﺩﻋﺎﯾﻤﺎﻥ ﺑﺮﺍﯼ ﯾﮑﺪﯾﮕﺮ ﺍﯾﻦ ﺑﺎﺷﺪ ...‬‎ 

رفع نیازهای اساسی سالمندان ( اقدامات خیریه برای سالمندان )

خیریه برای سالمندان چه می‌کند ،مراکزی مانند آسایشگاه محسمی اراک در گام اوّل تأمین نیازهای اساسی مددجویان خود به بهترین نحو را در دستور کار قرار می‌دهند. تهیه این اقلام که از طریق کمک‌های مردمی تأمین می‌شود در راستای حفظ سلامت جسمی و روحی مددجویان صورت می‌گیرد. مهم‌ترین اقلام موردنیاز مؤسسات خیریه عبارتند از:

لوازم مورد نیاز زندگی

تبدیل آسایشگاه به مکانی امن و راحت برای زندگی سالمندان نیاز به تأمین حداقل امکاناتی دارد. تهیه لوازمی مانند تخت، لوازم خواب و وسایل سرمایشی و گرمایشی برای تجهیز آسایشگاه خیریه ضروری است.

مواد غذایی

تغذیه سالم برای سالمندان مقوله‌ای است که هرگز نباید آن را نادیده گرفت.بنابراین در آسایشگاه خیریه برای تغذیه سالم سالمندان نیز برنامه‌ریزی خاصی صورت می‌گیرد.با توجه به قیمت بالای مواد غذایی سالم، تأمین موادغذایی مورد نیاز آسایشگاه نیز از چالش‌هایی است که مسئولین خیریه با آن مواجه هستند. در این زمینه همکاری تولیدکنندگان و کارخانجات موادغذایی بسیار مؤثر است.

مواد بهداشتی

حفظ بهداشت فردی سالمندان نیز از مواردی است که نیاز به توجه ویژه دارد.به خاطر ناتوانی سالمندان در حفظ بهداشت شخصی و اهمیت آن در سلامت سالمندان، هزینه و زمان زیادی صرف این کار می‌شود.تعویض مداوم البسه و ملحفه‌ها و نظافت محیط نیازمند تأمین مواد بهداشتی و شوینده مورد نیاز است.

خدمات پزشکی سالمندان

خیریه برای سالمندان چه می‌کند ( یاری رساندن به سالمندان ) ، ضعف و ناتوانی در دوران سالمندی از مشخصه‌های طبیعی این دوران است.گرچه سبک زندگی فرد در جوانی و میانسالی می‌تواند عوارض جسمانی دوران پیری را کاهش دهد ولی به طور کامل آن را حذف نمی‌کند.بنابراین بیماری‌هایی نظیر فشار خون، دیابت، پوکی استخوان، مشکلات شنوایی و بینایی و درد مفاصل در میان سالمندان بسیار شایع است.بدیهی است یکی از نیازهای سالمندان، معاینات منظم پزشکی است.مراکز خیریه به لطف پزشکان نیکوکار این سرزمین در ارائه خدمات پزشکی به سالمندان از هیچ کوششی فروگذار نمی‌کنند. هریک از افراد در این مراکز دارای پرونده پزشکی کامل بوده و مسیر درمان او مطابق با توصیه پزشک متخصص دنبال می‌شود.ارائه خدمات پزشکی سالمندان بر حسب امکانات و شرایط موجود در مؤسسات خیریه گوناگون، یکسان نیست.برخی از آنها از پزشک مقیم در مؤسسه بهره‌مند هستند و برخی دیگر از ویزیت رایگان و دوره‌ای پزشکان مختلف برای کمک به سالمندان خود استفاده می‌کنند. با این وجود کمک به تهیه دارو برای سالمندان، یا پرداخت کمک هزینه‌های پزشکی سالمندان و کمک به تهیه وسایل توانبخشی برای خیریه نقش بسزایی در بهبود ارائه خدمات پزشکی به سالمندان در این مراکز دارد.علاوه بر آن در مواردی که سالمندان نیاز به اقدامات درمانی خاصی مانند عمل جراحی دارند تأمین هزینه درمان آنها نیز با کمک خیرین، پزشکان و مراکز درمانی صورت می‌گیرد.

خدمات روانشناسی سالمندان

خیریه برای سالمندان چه می‌کند ، شرایط گریزناپذیر دوران پیری، تأثیرات مستقیمی بر روان افراد سالمند دارد.ناتوانی و عدم استقلال شخصی به تنهایی برای افسرده کردن یک سالمند کافی است.حال اگر دوری از خانواده، تنهایی، احساس پوچی و ترس از آینده نیز به آن اضافه شود بدون تردید این فرد نیاز به حمایت روانی ویژه دارد.بنابراین خدمات روانشناسی برای کمک به سالمندانی که در مؤسسات خیریه زندگی می‌کنند یک ضرورت محسوب می‌شود.مهم نیست فرد سالمند بیرون از اینجا فرزند و خانواده‌ و آشنایی دارد یا از تنهایی و بی‌کسی به این مرکز پناه آورده به هر صورت زندگی در این مکان غریب به خصوص در ابتدای امر برایش بسیار دشوار است. به همین دلیل در این مراکز تلاش می‌شود با ارائه خدمات روانشناسی به سالمندان، نیازهای روحی سالمندان نیز تأمین شود. برخی از اقدامات این مراکز در راستای حمایت روانی سالمندان به قرار زیر است:

بکارگیری مددکاران حرفه‌ای

مهم‌ترین نکته در مراقبت از سالمندان، درک شرایط روحی و برخورد مناسب با آنان است.در شرایطی که بسیاری از فرزندان توانایی ایجاد ارتباط با پدر و مادر سالمند خود را ندارند مددکاران مراکز خیریه کار بسیار دشواری را برعهده می‌گیرند تا حمایت از سالمندان را برعهده داشته باشند. ضعف و ناتوانی دوران پیری و وابستگی افراد مسن به دیگران، روحیه آنان را بسیار حساس و شکننده می‌سازد.در نتیجه فردی که مراقبت از سالمند را بر عهده می‌گیرد اگر آموزش‌های لازم را در این زمینه کسب نکرده باشد هم خود آسیب می‌بیند و هم به فرد سالخورده از لحاظ روحی لطمه می‌زند.در نتیجه بکارگیری پرستاران و مددکاران حرفه‌ای و صبور در مراکز خیریه برای حفظ سلامت روانی سالمندان ضرورت دارد.آنها ضمن تکریم سالمندان به رفع نیازهای آنها حمایت از سالمندان می‌پردازند تا هر دو از معاشرت با یکدیگر لذّت ببرند.

برنامه‌های ورزشی

ضعف جسمانی و حرکتی از مهم‌ترین عوامل ایجاد افسردگی در سالمندان است.سکون و عدم تحرک سالمندان نیز مشکلات حرکتی آنها را افزایش می‌دهد.لذا در مراکز نگهداری سالمندان حمایت از سالمندان با استفاده از توصیه متخصصین، برنامه‌های ورزشی خاص سالمندان اجرا می‌شود.اجرای حرکات ورزشی سبک به صورت دسته‌جمعی به سادگی موجب ایجاد نشاط در سالمندان می‌شود.

برنامه‌های سرگرمی

به طور کلی حضور در جمع برای حفظ سلامت روانی سالمندان ضرورت دارد. از این رو مراکز نگهداری سالمندان و حمایت از سالمندان مناسبت‌های ملّی و مذهبی را بهانه‌ای برای دور هم جمع شدن سالمندان قرار می‌دهند.اجرای برنامه‌های فرهنگی و هنری، فضایی مفرح برای سالمندان ایجاد می‌کند تا حداقل برای ساعاتی درد و رنج خود را فراموش کنند.

برنامه‌های آموزشی

تحلیل قوای ذهنی از دیگر مشکلات رایج در دوران پیری است.متخصصان هر گونه تلاش برای تقویت قوای ذهنی سالمندان را در کاهش مشکلاتی نظیر آلزایمر مؤثر می‌دانند.ضمن این که مهارت‌ها و چالش‌های جدید، حس مفید بودن را در سالمندان ایجاد می‌کند.بنابراین کلاس‌های آموزشی مبتنی بر خلاقیت مانند خطاطی، نقاشی، سفالگری و حتّی فعالیت‌هایی مانند گل‌کاری و باغبانی برای سالمندان بسیار مفید است.

برنامه‌های جمعی

یکی از مزایای مغفول مانده مراکز نگهداری از سالمندان حضور در میان هم‌سالان است تا در کنار سالمندان باشیم. در شرایطی که بسیاری از افراد مسن در خانه و خانواده خود حساس تنهایی می‌کنند کنار سالمندان باشیم در این مراکز، سالمندان می‌توانند از معاشرت با هم‌سالان خود لذّت ببرند.برگزاری برنامه‌های جمعی و تلاش برای ایجاد مودت و دوستی بین سالمندان از دیگر اقدامات این مراکز است.نقل خاطرات و تجارب مشترک از جمله مواردی است که تأثیر بسیار خوبی بر سلامت روانی سالمندان دارد.